MSU Echografie MAPle
Voor de bepaling van de ernst of oorzaak van een klacht en het opstellen van een adequaat behandelplan kunnen diagnostische meetinstrumenten in de bekkenfysiotherapie worden ingezet.
MSU Echografie in de Bekkenfysiotherapie
MSU Echografie van de buikwand en het perineum is een uitwendige methode. Bij buikwand echografie beweegt de echokop over de buik, flanken of onderrug. Bij perineaal echografie beweegt de echokop over het perineum (gebied tussen anus en vagina/scrotum in).
- MSU ECHOGRAFIE BUIKWAND
- Rechte buikspieren – Diastasemeting;
- Schuine buikspieren – Lage rugspieren – Stabilisatie;
- Middenrif (diafragma);
- Blaasmeting (volume, residu).
- MSU ECHOGRAFIE PERINEAAL
- Bekkenbodemspierfunctie (uitwendig).
Bekkenbodemspierfunctie onderzoek:
Palpatie – Ballontraining – Myofeedback & Elektrostimulatie (MAPLe®)
Een bekkenfysiotherapeut is bevoegd en bekwaamd om een inwendig bekkenbodemspieronderzoek of -behandeling uit te voeren. Een vaginaal of anaal onderzoek kan van grote meerwaarde zijn voor de diagnostiek en het behandelplan. Inwendig handelen wordt altijd eerst met u besproken en is nooit verplicht. Inwendig handelen kan bestaan uit:
- PALPATIE: manueel onderzoek zonder apparatuur;
- BALLONTRAINING: aandrang- of rekgevoel vagina/anus;
- MYOFEEDBACK: meten spierspanning van de bekkenbodem;
- FUNCTIONELE ELECTROSTIMULATIE: bekkenbodembewustwording, spierversterking of pijndemping, of beïnvloeden blaasontspanning .
Bij ballontraining wordt een kleine oprekbare ballon gebruikt. Bij myofeedback en elektrostimulatie wordt gebruik gemaakt van apparatuur (de MAPLe®) waarbij een probe wordt gebruikt. Een ballon en probe zijn persoonsgebonden en dient u zelf te betalen (geen vergoeding mogelijk via zorgverzekeraar). U kunt deze via uw bekkenfysiotherapeut aanschaffen.