Skip to main content

Neurologische  aandoeningen

Een neurologische klacht betreft een aantasting van het zenuwstelsel, dit omvat de zenuwen, het ruggenmerg en de hersenen. De symptomen zijn afhankelijk van de soort aandoening en welke delen van het zenuwstelsel aangetast zijn. Fysiotherapie kan u helpen met onderstaande klachten:

ALS

ALS (Amyotrofe laterale sclerose) is een zeldzame maar dodelijke zenuw-spierziekte waarbij signalen vanuit de hersenen steeds minder goed bij de spieren aankomen. Hierdoor vallen de spieren één voor één uit, tot uiteindelijk ook de ademhalingsspieren worden aangetast. De spierziekten PLS en PSMA zijn aan ALS verwante spierziekten. 

Beroerte (CVA) 

Bij een beroerte (CVA) is sprake van een afsluiting van een bloedvat of een bloeding in de hersenen. Klachten kunnen bestaan uit: verlamming van arm of been, een scheve mond en moeite met praten. Ook kun je moeite hebben met het begrijpen van woorden, nadenken of onthouden. Vaak komt ook veranderd gedrag of snel moe of overprikkeld zijn voor. Na een CVA moeten de meeste mensen revalideren, vooral intensief en regelmatig oefenen is belangrijk!

Dementie / Alzheimer 

Bij dementie kunnen je hersenen niet goed meer omgaan met informatie. Bij dementie heb je, naast problemen met het geheugen en denken, ook moeite met bewegen. Je merkt dit aan een hogere spierspanning, trager reageren of langzamer lopen. Bewegen is erg belangrijk bij dementie! Regelmatig bewegen kan het ziektebeloop vertragen.

Dwarslaesie

Bij een dwarslaesie is het ruggenmerg geheel (totale dwarslaesie) of gedeeltelijk (partiële dwarslaesie) onderbroken. Hierdoor zijn zenuwbanen die door het ruggenmerg lopen afgeklemd en raken lichaamsdelen verlamd. Hoe hoger in het ruggenmerg de afklemming zit, hoe groter het gebied daaronder is dat geen signalen meer krijgt. 

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

Met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) wordt hersenletsel bedoeld dat pas later in het leven is ontstaan, bijvoorbeeld door een beroerte (CVA), hersenvliesontsteking, epilepsie of zuurstoftekort. Ook ziektes als MS, Parkinson, dementie of Alzheimer vallen hieronder, hoewel ze een andere oorzaak hebben. Vaak ontstaan veranderingen bij bewegen door problemen met evenwicht en coördinatie en treed extreme vermoeidheid op bij alledaagse handelingen. Ook komen concentratieklachten, slechter kijken of dubbelzien of moeite met het praten vaak voor.

MS

MS (multiple sclerose) is een ziekte van de hersenen en het ruggenmerg. Hierbij wordt myeline, een stof die de uitlopers van onze zenuwcellen beschermt, aangevallen. Door de opgelopen zenuwschade gaat het mis met de aansturing van de spieren en organen. De plek waar de bescherming is aangevallen, bepaalt het ziektebeeld. Klachten kunnen divers zijn: extreem moe, minder goed zien met 1 oog, spierkrampen, tintelingen-stijfheid-krachtsverlies in armen of benen, dingen voelen anders aan bij aanraken, moeite met praten-denken-evenwicht-plassen-poepen.

Parkinson

De ziekte van Parkinson komt voor op alle leeftijden. Bij de ziekte van Parkinson sterven de zenuwcellen die dopamine maken langzaam af. Hierdoor lukt het de hersenen steeds minder goed om het lichaam op een goede manier aan te sturen. Je kunt last krijgen van trillende handen en benen (tremoren), vaak beweeg je langzamer of hebt moeite om een beweging te beginnen.