Skip to main content

Chronische aandoeningen

Chronische aandoeningen zijn ziektes of aandoeningen die niet overgaan. Vaak zijn er klachten van pijn, bewegingsbeperking of andere klachten die een grote impact hebben op je dagelijks leven. Fysiotherapie kan u helpen met onderstaande klachten:

Amputatie

Een amputatie is een chirurgische ingreep waarbij (een deel van) een ledemaat (been, arm) wordt verwijderd. Dit gebeurt meestal als er ernstige weefselschade is zoals door vaatproblemen, infectie, een ongeluk of een tumor. Weer leren lopen of handelingen uitvoeren met een prothese is een pittig revalidatietraject.

Artrose

Artrose is een veelvoorkomende en chronische gewrichtsaandoening. Artrose gaat dus niet over, wel kunnen de klachten afnemen met voldoende bewegen. Ook jonge mensen kunnen artrose krijgen, bijvoorbeeld na een blessure of operatie. Klachten zijn onder meer (start)pijn en/of (start)stijfheid in het gewricht. Artrose is géén gewrichtsslijtage, er is dus iets te doen aan de klachten! Zo is het belangrijk om dagelijks in beweging te blijven.

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van langdurige (chronische) pijn in je spieren en bindweefsel. Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. 

Long-covid

Long-covid of Post-covid is de verzamelnaam voor langdurige restklachten na infectie met het coronavirus COVID-19. De meest voorkomende klachten zijn: vermoeidheid, benauwdheid, angstklachten, slaapproblemen, spierzwakte, hoofdpijn, pijn op de borst, gewrichtsklachten, reuk- en/of smaakstoornissen, geheugenproblemen, concentratieproblemen, depressie en somberheid.

Osteoporose

Botontkalking (osteoporose) is een chronische aandoening van het skelet waarbij de botsterkte afneemt en de structuur van het bot verandert. Door deze veranderde botstructuur ontstaan na een valincident gemakkelijk botbreuken (fracturen). Een fractuur is dan ook meestal het eerste signaal om te starten met nader onderzoek naar osteoporose. Er is o.a. meer kans op osteoporose bij vrouwen die vroeg in de overgang zijn gekomen, bij een snel werkende schildklier of het gebruik van Prednison. Valpreventie en meer bewegen kan helpen om fracturen te voorkomen! 

Reumatoïde artritis 

Reumatoïde artritis (reuma) is een chronische ziekte die vooral de gewrichten aantast. Veel voorkomende symptomen zijn pijn, zwelling en stijfheid in gewrichten zoals handen, voeten en knieen. De gewrichten kunnen minder goed buigen, strekken of bewegen. Er is vooral sprake van ochtendstijfheid bij het opstaan na lang liggen, maar ook na langere tijd stilzitten. Het is belangrijk dat je actief blijft, zonder je lichaam te overbelasten.

Spierafbraak (sarcopenie)  

Bij het ouder worden verliezen we spiermassa en daardoor spierkracht. Bij 10-20% van de volwassenen gebeurt dit sneller dan normaal (vaak door te weinig beweging, ondervoeding, tekort aan eiwit en vitamine D, kanker of chronische ontstekingen). Bij sarcopenie worden je spieren sneller afgebroken dan aangemaakt, waardoor je spierkrachtverlies krijgt en moeite met activiteiten zoals traplopen, knielen, opstaan vanuit een stoel en iets zwaars tillen. Ook neemt de kans op vallen en lichamelijke beperkingen toe.  Regelmatig bewegen en voldoende, eiwitrijke voeding kunnen het proces vertragen.

Suikerziekte (DM)

Suikerziekte (Diabetes Mellitis) is een ziekte waarbij je teveel glucose (suiker) in je bloed hebt. Diabetes mellitus ontstaat als je lichaam minder gevoelig is geworden voor insuline (DMII) óf doordat je lichaam te weinig insuline maakt (DMI)