Skip to main content

Rug – Bekken – Heup

Lage rug- en bekkenpijn komt vaak voor, waarbij ook rond de SI-gewrichten (overgang rug-bekken) en de bil-heupregio pijnklachten en/of een verstoorde spierfunctie kan ontstaan. Fysiotherapie kan u helpen met onderstaande klachten:

Bechterew 

Bechterew of axiale spondyloartritis geeft vaak ontstekingen aan de gewrichten van rug en bekken. Hierbij kun je pijn, stijfheid of vermoeidheid hebben en moeite met het dagelijks functioneren. 

Bekkenpijn

Lage rug- en bekkenpijn is een klacht die geregeld voorkomt. Maar ook liesklachten, heupklachten, slijmbeursontstekingen, gespannen/pijnlijke bilspieren met uitstraling (piriformis syndroom), stuitpijn, schaambeenpijn en bekkenbodemklachten kunnen een relatie hebben met lage rug-bekkenpijn. Dit alles valt onder de naam ‘bekkenpijn’. Vroeger noemde men dit vaak ischias of spit.

Bekkenpijn tijdens-na zwangerschap

Door de hormonale verweking van je bekkengewrichten kun je meer moeite krijgen met de stabilisatie van je lage rug-bekkenregio. Vaak neemt hierdoor de spanning van je lage rug-bekken-bilspieren toe, wat ook een relatie heeft met bekkenbodemklachten zoals urineverlies, moeizame stoelgang of een verzakkingsgevoel. 

Hernia (HNP) 

Een hernia nucleus pulposus (HNP) is een uitpuiling van een tussenwervelschijf die drukt tegen de naastgelegen zenuwen. Dit geeft vaak pijn, gevoelloosheid of spierzwakte. Een hernia komt het meest voor in de onderrug (lumbale wervelkolom) maar kan ook voorkomen in de nek (cervicale wervelkolom) en heel soms in de bovenrug (thoracale wervelkolom).

Heupartrose

Heupartrose (coxartrose), is een aandoening waarbij het kraakbeen in het heupgewricht slijt. De botten in het gewricht gaan daardoor over elkaar schuren. Ze kunnen hierdoor slijten en van vorm veranderen. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid, en verminderde beweeglijkheid in de heup.

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een aangeboren afwijking die bij 2% van de baby’s voorkomt. Hierbij is de heupkom onvoldoende ontwikkeld en geeft onvoldoende steun  aan de heupkop. Heupdysplasie wordt vaak pas opgemerkt op de leeftijd van 16 tot 25 jaar en bij vrouwen. Vaak hebben ze al jaren last van pijn in de liesstreek, de billen en hamstring. 

Heupklachten

Heupklachten kunnen heel divers zijn en te maken hebben met een verkeerde spierspanning in de heup-liesregio, als gevolg van gewrichtsklachten (heupartrose, slijmbeursontsteking, heupdysplasie), bij reumatische aandoeningen (reumatische artritis, fibromyalgie) of bij een verstoorde stabilisatie zoals bij bekkenpijn of bij forse hypermobiliteit. 

Inzakkingsfractuur 

Een inzakkingsbreuk of compressiefractuur kan ontstaat door een harde val of ongeluk, maar wordt meestal veroorzaakt door (kleine) breukjes in een rugwervel bij bukken, draaien, hard hoesten, lachen of niezen. Deze kleine botbreukjes kunnen er geleidelijk voor zorgen dat de ruggengraat korter wordt door het inzakken van één of meerdere ruggewervels en kunnen de hele ruggengraat (midden-lage rug) verzwakken. Een inzakkingsfractuur komt vooral voor bij mensen met osteoporose (botontkalking), bij vrouwen boven de 50 die in de menopauze zijn, of iedereen boven de 60 die verzwakte botten heeft.

Lage rugpijn 

Lage rugpijn komt geregeld voor, gelukkig is het meestal niet ernstig. Als de lage rugpijn aanhoudt, kan dat ook te maken hebben met een verminderde bekkenstabiliteit, met heupklachten, stuitpijn en/of bekkenbodemklachten. Vaak ontstaat hierbij een hoge spierspanning zoals van de rug-bil-beenspieren. Soms is er sprake van zenuwafknelling (hernia) in de onderrug. Onder lage rugpijn valt ook: ischias, spit, piriformussyndroom. 

Liespijn

Liespijn kan verschillende oorzaken hebben. Chronische liespijn komt vaak door overbelaste gewrichten, spieren, banden of kapsels zoals bij zwaar sporten. Liespijn kan ook samenhangen met bekkenpijn of een verstoorde bekkenstabiliteit, bij verzakkingsklachten of een liesbreuk. Liespijn kan ook een uitstralingspijn zijn door nierstenen of door een ontsteking van een teelbal of prostaat.

Liesbreuk

Een liesbreuk is n uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. De breuk is herkenbaar als een zwelling in de lies. De liesbreuk kan ontstaan door aangeboren factoren of door een (te) hoge buikdrukverhoging zoals bij obesitas, zwaar tillen, veel persen bij een moeilijke stoelgang of veel hoesten. Bekkenfysiotherapie helpt om buikdrukverhoging te leren opvangen. Soms is een liesbreukoperatie nodig.

Ribben gekneusd/gebroken

Een gekneusde of gebroken rib komt meestal door een val of een ongeluk. Hierbij heb je vaak pijn bij bewegen, hoesten, niezen, lachen of bij diep inademen en uitademen. Een behandeling is meestal niet nodig, je mag gewoon bewegen maar niet zwaar sporten. Ribben genezen uit zichzelf, wel kan het lang duren eer de pijn helemaal weg is. 

Schaambeenpijn

Pijn midden op het schaambeengewricht komt vaak door overbelasting van het bekken of door een blokkade van de bekkengewrichten. Pijn direct naast het schaambeen (links en/of rechts) heeft vaak te maken met teveel spierspanning van de binnenbeenspieren. Schaambeenpijn komt geregeld voor bij bekkenpijn bij hoogzwangeren, de pijn neemt vaak af als de baby goed is ingedaald.

Slijmbeursontsteking van de heup

De slijmbeurs zit aan de buitenkant van de heup en is een soort zakje gevuld met vocht. De slijmbeurs voorkomt directe wrijving tussen botten, spieren en pezen rondom de heup. Bij een slijmbeursontsteking van de heup (bursitis trochanterica) is de slijmbeurs ontstoken, wat pijn geeft aan de buitenkant van het heupgewricht bij bewegen of op de heup liggen. Soms straalt dit uit naar de bil, bovenbeen of knie. 

Spondylolisthesis

Bij een spondylolisthesis wordt de wervelkolom door een wervelafschuiving instabieler. Hierbij ontstaan klachten zoals lage rugpijn en pijn die uitstraalt naar het bil en been. Soms leidt de afschuiving tot een vernauwing van het ruggenmergkanaal en ontstaat zenuwdruk. 

Stuitpijn 

Stuitpijn kan ontstaan na een val op het stuitje, na een zware bevalling of bij te veel bekkenbodemspierspanning. Door uitwendige stuitmobilisatie (NIMOC) of inwendige mobilisatie kan het stuitje vaak worden rechtgezet door de hierin gespecialiseerde (bekken)fysiotherapeut.