Skip to main content

Voor/na een operatie

Voor een vlot herstel na een operatie, is het belangrijk om zo fit mogelijk te zijn vóór de operatie. Zo wordt voor een nieuwe knie of heup vaak fysiotherapie geadviseerd om alvast te leren lopen met krukken of om de beenspieren zo goed mogelijk te versterken vóór de geplande operatie. Ná de operatie is het advies: zo snel mogelijk weer bewegen! De fysiotherapie start dan al enkele dagen na thuiskomst uit de ziekenhuis. Fysiotherapie kan u helpen met onderstaande klachten:

Nieuwe heup (totale heupprotese)

Bij een totale heupprothese (THP) wordt het hele heupgewricht vervangen door een prothese. De prothese bestaat uit een heupkom en een steel met daarop de heupkop, die in de heupkom past. De ‘steel’ wordt stevig vastgemaakt in het dijbeen. De meest voorkomende redenen voor een THP zijn: slijtage (artrose), reumatoïde artritis (R.A.) of een breuk van de dijbeenhals of heupkop (heupfractuur).

Nieuwe heup (halve heupprotese)

Met een kophalsprothese (KHP) bedoelen we een halve heupprothese. De prothese bestaat uit een steel met daarop de heupkop, deze wordt in de eigen heupkom geplaatst. Dit gebeurt vaak als er alleen sprake is van een gebroken heup (dijbeenhals breuk) en de heupkom nog intact is. Een KHP is stabieler dan een THP,  een nadeel kan alleen zijn dat slijtage van de heupkom soms pijnklachten kan geven.

Nieuwe knie (totale knieprotese)

Een totale knieprothese (TKP) is de vervanging van het hele kniegewricht door een prothese. Dit gebeurd als het kniegewricht versleten of beschadigd is zoals bij artrose, knieletsel of reumatoïde artritis 

Nieuwe knie (halve knieprotese)

Bij een halve knieprotese (HKP) wordt slechte een gedeelte van het kniegewricht vervangen. Meestal het binnenste deel, wanneer dit specifieke deel van de knie door artrose is aangetast.

Hartoperatie 

Een hartoperatie is een operatie aan het hart of aan de grote bloedvaten in de borstkas. De meest voorkomende openhartoperatie is de bypassoperatie, hierbij wordt een omleiding gemaakt om vernauwde kransslagaders te omzeilen. Bij een hartklepoperatie worden de beschadigde hartkleppen gerepareerd of vervangen. Bij hartritmestoornissen wordt de onregelmatige hartslag gecorrigeerd. Ook worden aangeboren hartafwijkingen vaak geopereerd.

Spondylodese

Een spondylodese is een operatie waarbij rugwervels aan elkaar worden vastgezet om een instabiele wervelkolom te stabiliseren, bijvoorbeeld bij een wervelbreuk, tumor of infectie. De operatie wordt ook uitgevoerd bij een spondylolisthesis (wervelafschuiving), hierbij glijdt een rugwervel naar beneden ten opzichte van de wervel erboven. 

Na een botbreuk

Een botbreuk of fractuur heeft meestal 6 weken tot enkele maanden nodig om volledig te genezen. Dit is afhankelijk van de soort fractuur en de mate van verwonding. Ook speelt de leeftijd en conditie van de patiënt een grote rol. Om een bot te laten genezen worden de botstukken aan elkaar gezet met pinnen of schroeven, of krijg je gips om het bot te fixeren op zijn plek. Na herstel mag je weer bewegen, maar zullen de spieren verslapt zijn en de gewrichten verstijfd aanvoelen zodat training vaak nodig is.

Tip: maak alvast een afspraak voor een consult Fysiotherapie aan huis (2-3 dagen na uw thuiskomst uit de ziekenhuis) bij een geplande nieuwe knie- of heup operatie!