Skip to main content

Klachten tijdens/na zwangerschap 

Tijdens de zwangerschap heb je veel hormonale veranderingen, wat kan leiden tot diverse zwangerschapsklachten. Na de bevalling moet je lichaam weer ‘ontzwangeren’ en een nieuwe balans vinden, zowel fysiek als mentaal. Bij klachten of vragen kun je altijd terecht bij je verloskundige/gynaecoloog, huisarts of bekkenfysiotherapeut. Bekkenfysiotherapie kan u helpen met onderstaande klachten:

    Lage rug- en bekkenpijn

    Lage rug- en bekkenpijn is een veel voorkomende klacht bij vrouwen tijdens of na de zwangerschap. De zwangerschapshormonen zorgen voor een lichte ‘verweking’ wat inhoud dat gewrichten en spieren wat soepeler worden, dit is van belang voor de bevalling. Door deze veranderde spierspanning rond lage rug en bekken kunnen soms bekkenklachten ontstaan. Bekkenpijn wordt gekenmerkt door een pijnlijk, beurs of moe gevoel rondom het schaambeen of in de lage rug, met name rond de SI-gewrichten. Soms is er uitstralende pijn naar billen, benen of de liezen. Bekkenpijn komt meestal na een inspanning (‘napijn’). Bij bekkenpijnklachten die niet afnemen bij rustmomenten, kun je naar de bekkenfysiotherapeut gaan om stabilisatie en coördinatie aan te leren van de stabiliserende spieren rondom bekken en lage rug.

    Bekkenbodemklachten

    De bekkenbodemspieren worden in de zwangerschap meer belast door toename van de buikdruk. Door de groei van je baarmoeder en de toenemende druk op je lage buikorganen (blaas, darmen) kunnen klachten ontstaan rondom het functioneren van de bekkenbodemspieren. Klachten als urineverlies, verzakkingsgevoel of obstipatie komen dan ook geregeld voor in de zwangerschap. Verantwoord trainen is hierom belangrijk. Hierbij dient zowel aandacht besteed te worden aan een goede stabilisatie en coördinatie rondom lage rug en bekken, als aan deskundige bekkenbodemtraining gericht op de veranderingen in de zwangerschap. Uit onderzoek weten we dat je bekkenbodemklachten óók al in je zwangerschap kunt verminderen door goede bekkenbodemoefeningen te doen, niet te zwaar tillen én door te letten op je toiletgedrag (zitten en niet persen).

    Klachten in je zwangerschap

    • Lage rug- en bekkenpijn: pijn rond de SI-gewrichten, heupklachten, schaambeen-liespijn
    • Plasklachten: urineverlies, blaasontstekingen, slecht uitplassen
    • Problemen bij ontlasting: obstipatie, prikkelbare darmklachten, fecaal verlies
    • Verzakkingsklachten: een moe, zwaar gevoel van onderen
    • Pijn bij vrijen

    Klachten na je bevalling 

    • Aanhoudende lage rug-bekken-heup-lies-schaambeenpijn, stuitpijn
    • Moeite met stabiliseren van lage rug-bekken
    • Bekkenbodemklachten bij plassen en ontlasten
    • Verzakkingsklachten
    • Pijn bij vrijen: vaginistische klachten of pijn rond het perineumlitteken
    • Diastase: last van wijkende buikspieren na de bevalling