Skip to main content

Onze (master)specialisaties fysiotherapie

Behandeling voet
roeioefening
Medical taping
man met lootjes

Gespecialiseerde Fysiotherapie & Training in de Bommelerwaard

Echografie

Musculoskeletale echografie (MSU echografie) kan van grote waarde zijn binnen het diagnostisch en therapeutisch proces van uw fysiotherapeut. MSU echografie is een niet-belastende en uitwendige handeling (uitzondering: zie perineaal echografie). MSU echografie voor mogelijk aanvullende diagnostiek en onderzoek vind plaats op een los consult.

Deskundig

Uw MSU echografie fysiotherapeut of bekkenfysiotherapeut heeft de opleiding tot MSU echografie (bekken)fysiotherapeut gevolgd. Kijk voor meer info over uw fysiotherapeut onder team of onder specialisaties.

Echografie in de fysiotherapie

De MSU echografie fysiotherapeut is gespecialiseerd in het uitvoeren en interpreteren van echografie van pees- of spierletsel en het (dis)functioneren van gewrichten:

  • Schouder
  • Elleboog
  • Heup
  • Knie
  • Enkel

Echografie in de bekkenfysiotherapie

De MSU echografie bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het uitvoeren en interpreteren van:

  • Buikwand echografie
  • Perineaal echografie.

Buikwand echografie / bekkenfysiotherapie

Met echografie van de buikwand wordt het al dan niet goed functioneren bij bewegen zichtbaar maakt. Zo kan de functie van de buikspieren (rechte buikspieren, dwarse buikspieren, schuine buikspieren) en het middenrif (diafragma) worden beoordeeld en een mogelijke diastase (wijking van de rechte buikspieren) in kaart worden gebracht. Ook kan het blaasvolume worden gemeten. MSU echografie van de buikwand is een uitwendige methode (de echokop beweegt over de buik).

Perineaal echografie / bekkenfysiotherapie

Met perineale echografie kan de bekkenbodemspierfunctie eveneens uitwendig beoordeeld worden.

Hoewel perineaal echografie uitwendig is, wordt u wel gevraagd het ondergoed uit te doen omdat de echokop over het perineum (het gebied tussen vagina-anus of scotum-anus) beweegt voor onderzoek de bekkenbodemspieren in het gebied van het rectum, de plasbuis en de vagina-prostaat. Perineaal echografie is dus uitwendig, maar vindt plaats zonder ondergoed. Hiervoor wordt u eerst om toestemming gevraagd en het onderzoek is nooit verplicht.