Skip to main content

Zwanger & Mama

Behandeling voet
roeioefening
Medical taping
stabiliseren
oefenen met rolator

Zwanger & Mama

Zwanger-zijn is een mooie maar enerverende fase van je leven. De verandering in je hormoonbalans en de gestage groei van je kindje, maken dat je lichaam zich steeds opnieuw zal aanpassen aan het zwanger-zijn. Je kunt in je zwangerschap soms last krijgen van bekkenpijn of bekkenbodemklachten, maar met de juiste info en training kun je klachten helpen voorkomen of verminderen. In onze lessen trainen we op fit zijn én blijven in je zwangerschap met de FLOOR® lessen, maar ook hebben we ontspanningslessen en een losse bevalvoorbereiding waarin je info krijgt over wat je kunt verwachten tijdens de geboorte van je kindje, hoe je weeën kunt opvangen, welke ademhalingstechniek prettig is om je te kunnen concentreren, een goede perstechniek en info en bekken(bodem)oefeningen in je kraamperiode voor een vlot herstel daarna. Ná de bevalling hebben we vervolglessen om weer vlot te herstellen en ontspanningslessen om er even lekker uit te zijn na een drukke mama-dag! Met het postpartumconsult kun je online je bekken(bodem)functie na je bevalling checken en bij klachten of risicofactoren een afspraak maken bij onze bekkenfysiotherapeut voor een mamacheck. Want bekken(bodem)klachten horen weer weg te trekken!

Zwangerschap

Zwanger zijn kost veel energie: je hart, nieren en longen moeten harder werken, je gewrichten worden meer belast en met name je lage rugspieren en bekkenbodemspieren hebben het zwaarder te verduren. Hierom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen! Door ‘niet voor twee te eten’ maar te letten op gezonde voeding en liever wat vaker kleine porties eten dan drie volle maaltijden. En uiteraard: niet roken en geen alcohol of drugs gebruiken. Daarnaast is in beweging blijven en aangepast sporten goed voor je hart en bloedvaten (doorbloeding placenta), het onderhouden van spierkracht en spierfunctie en het voorkomen van bekkenpijn klachten. Trainen in je zwangerschap is NIET gevaarlijk voor je baby, wel is het slim om geen zware sporten of spring-activiteiten te doen. Kijk op de site bekkenfysiotherapie NVFB als je bekkenpijn of bekkenbodemklachten hebt in je zwangerschap.

Afwisseling rust-activiteit

Afwisseling is een belangrijk advies in de zwangerschap. Dit omdat je lichaam meer energie verbruikt en zwaarder wordt belast, terwijl je wel je normale (werk)ritme probeert aan te houden. Dit kan leiden tot wat overbelasting en bijbehorende klachten. Hierom is het goed om dagelijks rustmomenten in te lassen: ga zitten in plaats van lang staan, en ga vaker lui op de bank liggen in plaats van zitten. Of leg in zit je onderbenen en voeten op een poef (beter voor de doorbloeding van je benen). Daarnaast geldt: Afwisseling! Dus niet te lang achter elkaar zitten of liggen, maar steeds na uiterlijk 3 kwartier even opstaan of lopen (óók op je werk). En uiteraard aangepast sporten om spieren en gewrichten in conditie te houden!

Bekkenpijn

Lage rug- en bekkenpijn is een veel voorkomende klacht bij vrouwen tijdens of na de zwangerschap. De zwangerschapshormonen zorgen voor een lichte ‘verweking’ wat inhoud dat gewrichten en spieren wat soepeler worden, dit is van belang voor de bevalling. Door deze veranderde spierspanning rond lage rug en bekken kunnen soms bekkenklachten ontstaan. Bekkenpijn wordt gekenmerkt door een pijnlijk, beurs of moe gevoel rondom het schaambeen of in de lage rug, met name rond de SI-gewrichten. Soms is er uitstralende pijn naar billen, benen of de liezen. Bekkenpijn komt meestal na een inspanning (‘napijn’). Bij bekkenpijnklachten die niet afnemen bij rustmomenten, kun je naar de bekkenfysiotherapeut gaan om stabilisatie en coördinatie aan te leren van de stabiliserende spieren rondom bekken en lage rug.

Bekkenbodemklachten

De bekkenbodemspieren worden in de zwangerschap meer belast door toename van de buikdruk. Door de groei van je baarmoeder en de toenemende druk op je lage buikorganen (blaas, darmen) kunnen klachten ontstaan rondom het functioneren van de bekkenbodemspieren. Klachten als urineverlies, verzakkingsgevoel of obstipatie komen dan ook geregeld voor in de zwangerschap. Verantwoord trainen is hierom belangrijk. Hierbij dient zowel aandacht besteed te worden aan een goede stabilisatie en coördinatie rondom lage rug en bekken, als aan deskundige bekkenbodemtraining gericht op de veranderingen in de zwangerschap. Uit onderzoek weten we dat je bekkenbodemklachten óók al in je zwangerschap kunt verminderen door goede bekkenbodemoefeningen te doen, niet te zwaar tillen én door te letten op je toiletgedrag (zitten en niet persen).

Preventie van klachten

Ook blijkt uit onderzoek dat 1/3 van alle vrouwen (ongeacht leeftijd) wel eens last heeft van bekkenbodemklachten, met name urineverlies en verzakkingsgevoel. Dat zijn ruim 200.000 vrouwen per jaar! Het is dus van belang om deze voor vrouwen zo gênante en vaak sociaal beperkende klachten te helpen verminderen. Een belangrijke taak is weggelegd in de periode rondom zwangerschap. Want juist is deze fase zijn vrouwen zich bewust van hun bekkenbodem en staan ze open voor deskundig advies. En het mooie is: als je al vroeg in je zwangerschap je bekkenbodemspieren leert trainen, heb je er láter in je zwangerschap nog steeds baat bij (minder kans urineverlies of verzakkingsklachten) én je bekkenbodemfunctie zal sneller herstellen in de eerste maanden na je bevalling. En je verminderd er tevens bekkenbodemklachten op latere leeftijd (rond de menopauze) mee.

Diastase

Dit is de ruimte tussen de linker- en de rechterhelft van je rechte buikspieren (de ‘middenstreep’ in een gespierde sixpack). De trekkrachten op dit weefsel wordt groter in je zwangerschap door toenemende druk op je buikwand door de groei van je kindje én doordat onder invloed van hormonen de stevigheid van het weefsel wat afneemt. Alle vrouwen hebben vanaf 35 weken zwangerschap dan ook een wat vergrote diastase, noodzakelijk om je buik te kunnen laten groeien. Bij 60% van de vrouwen is hun diastase 6 maanden na de bevalling vanzelf weer kleiner en steviger geworden. Bij de overige 40% duurt dit langer en heeft dit soms extra aandacht nodig, zoals diastasetraining ter voorkoming van klachten bij buikdrukverhoging.

Bevallen

Tijdens de persfase drukt de baby de bekkenbodem omlaag zodat een stevig geboortekanaal ontstaat. De bekkenbodemspieren rekken hierom met iedere perswee langzaam wat uit. Dat gaat makkelijker als de barende vrouw kan persen op een zo ontspannen mogelijke bekkenbodem. Bij de bevalling ontstaat vrijwel altijd enige bekkenbodemschade door inknippen (epi) of inscheuren (ruptuur) of door langdurige rek bij lang persen. Het is daarom van belang dat je al in het kraambed je bekkenbodemspieren weer goed leert gebruiken na je bevalling. Kijk op de site bekkenfysiotherapie NVFB als je bekkenpijn of bekkenbodemklachten hebt na je bevalling.

Kraamperiode

Bekken(bodem)oefeningen zouden door álle kraamvrouwen gedaan moeten worden, ook na een keizersnede of als er geen bekkenbodem klachten lijken te zijn. Er kan hiermee al gewoon in het kraambed gestart worden, afhankelijk van hoe de bevalling is verlopen en hoe de kraamvrouw zich voelt. Bekkenbodemoefeningen moeten goed worden aangeleerd, zeker als er klachten zijn. Dit kan bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Een vlot herstel van de bekkenbodemfunctie kan op klachten als urineverlies, verzakkingsgevoel of fecaal verlies verminderen of voorkómen, ook op latere leeftijd. 

Na je kraamperiode

Kijk op www.bekkenfysiotherapie.nl als je >6 weken geleden bevallen bent en nog steeds aanhoudende bekkenpijn of bekkenbodemklachten hebt. Met de online Bekken(bodem)check kun je je bekken- en bekkenbodemfuncties na je bevalling checken en bij klachten of risicofactoren een afspraak maken bij onze bekkenfysiotherapeut voor een MamaCheck. Want bekken(bodem)klachten horen weer weg te trekken! 

Training en ontspannen in je zwangerschap

Regelmatige inspanning in de zwangerschap kan geen kwaad voor jezelf of je baby. Rustig sporten verbeterd je conditie, is goed voor je hart- en longfunctie en helpt ter voorkóming van zwangerschapsdiabetes. Ook onze bekkenbodemtraining mag hierbij natuurlijk niet vergeten worden. Daarnaast is er aandacht voor alle veranderingen in deze bijzondere periode, uitwisseling met andere aanstaande moeders, heel veel praktische (ontspannings)tips voor jezelf en de baby en voorbereiding op je bevalling, zodat jij mentaal en fysiek sterk door deze bijzondere tijd komt!

Training en ontspannen na je bevalling

Ná de bevalling is regelmatige inspanning goed om het herstelproces te versnellen, dit verminderd tevens de kans op depressies. We besteden aandacht aan een vlot herstel van eventuele bekken(bodem)klachten en weer lekker in je vel komen. Hierbij hoort ook je baby leren kennen, sensitief reageren vanuit rust en vertrouwen, groeien in je rol als moeder, goed voor jezelf zorgen, keuzes maken die daarbij passen en omgaan met stressvolle situaties.

Cursussen

ZwangerFit & MamaFit

  • Trainen ter preventie van klachten en ter voorbereiding op je bevalling
  • Info over de bevalling, ademhaling- en ontspanningsoefeningen, perstechniek
  • Trainen voor een vlot herstel met aandacht voor je bekken(bodem)

    Docent/trainer

    Helga Hentzepeter verzorgt al sinds 1994 zwangerschapsbegeleiding en hersteltrainingen na de bevalling in de Bommelerwaard. Helga was als bekkenfysiotherapeut betrokken bij de oprichting van de opleiding tot NVFB-ZwangerFit® & MamaFit trainer (2000) en de FLOOR® FysioTraining (2019) en is daar nog geregeld gastdocent. Samen met FLOOR® Fysio Lotte van Dam en Juliëtte van der Lande, ZwangerFit® trainer Cathy van Delft draagt ze de zorg voor de trainingen tijdens en na zwangerschap, de Bevallingsvoorbereiding (partneravond) en het MamaConsult.

    Tip

    Bekken(bodem)check doe de online check ter controle van je bekken(bodem)na je bevalling
    en vindt direct een bekkenfysiotherapeut in jouw regio

    Bekkenbodem app – download de app bekkenbodem voor uitleg en oefeningen op je mobiel

    Verborgen Vrouwenleed – boek van bekkenfysiotherapeut dr. Marijke Slieker

    Bekkenbodemfit lesboek ter preventie van bekken(bodem)klachten, door Helga Hentzepeter

    Zwangerfit – lesboek begeleiding tijdens en na zwangerschap, door Helga Hentzepeter

    Postpartumconsult – doe de online check bij bekken(bodem)klachten na je bevalling en vindt direct een bekkenfysiotherapeut in jouw regio