Skip to main content

Bekkenfysiotherapie

Behandeling voet
stabiliseren
roeioefening
Medical taping
oefenen met rolator

Gespecialiseerde Fysiotherapie & Training in de Bommelerwaard

Een bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het gehele gebied van lage rug en bekken, de lage buikorganen (blaas, darmen, baarmoeder of prostaat) en de onderlinge relatie met de bekkenbodemspieren. Ook de heupen, liezen, schaambeen en stuitje horen bij de lage rug-bekkenregio. Bekken(bodem)klachten kunnen bij zowel vrouwen als bij mannen en kinderen voorkomen.

Deskundig

Een bekkenfysiotherapeut heeft, na het behalen van de 4-jarige HBO Bachelor Fysiotherapie, de 3-jarige post-HBO Masteropleiding Bekkenfysiotherapie succesvol afgerond en is BIG-geregistreerd. Daarna zijn vaak verdere nascholingen of specialisaties gevolgd zoals MSU echografie. Kijk voor meer info over uw bekkenfysiotherapeut onder team of onder specialisaties.

Bekkencentrum Zaltbommel

In 2023 hebben we ons Bekkencentrum Zaltbommel geopend. Bekkencentrum Zaltbommel is gespecialiseerd in bekkenfysiotherapie en uitgebreide diagnostiek en behandeling bij multi complexe problematiek van lage rug-bekken-heup-stuit-schaambeenpijn en bekkenbodemklachten zoals o.a. urineverlies, blaasklachten, obstipatie, prikkelbare darmklachten, buikpijn, verzakkingsklachten en seksuele klachten. Ook bieden we een consult 2nd opinion lage rug-bekkenpijn bij chronische lage rug-bekkenklachten. In het Bekkencentrum Zaltbommel kunnen we uitgebreide diagnostiek- en behandelmogelijkheden bieden zoals het gebruik van myofeedback en elektrostimulatie m.b.v. de MAPLe® en het toepassen van MSU echografisch onderzoek (musculoskeletal echografie) van de bekkenbodem. Het team van Bekkencentrum Zaltbommel bestaat uit een bekkenfysiotherapeut, psychosomatisch fysiotherapeut, revalidatiefysiotherapeut, kinder(bekken)fysiotherapeut en collega’s zwangerschapsbegeleiding.

Behandeling

Om u goed te kunnen behandelen, wordt eerst een zorgvuldige intake en onderzoek afgenomen zodat de juiste diagnose kan worden gesteld. Hierna wordt een plan van aanpak gemaakt, dit behandelplan is van invloed op de mate van uw herstel. Aan de hand hiervan wordt uw therapie gestart.

Uitwendig onderzoek

Een onderzoek voor lage rug- bekken- en stuitpijn is met onderkleding aan. Als tevens een bekkenbodemspieronderzoek zinvol is, kan de bekkenfysiotherapeut door het ondergoed voelen of er een aan- of ontspanning van de bekkenbodemspieren plaatsvind (uitwendig onderzoek). Bij stuitpijn is het handig als het ondergoed wat omlaag kan, zodat het stuitje zo goed mogelijk uitwendig onderzocht kan worden. Soms is een inwendig onderzoek zinvol, dit is echter nooit verplicht.

Inwendig onderzoek

Bij een inwendig onderzoek kan beoordeeld worden hóe de bekkenbodemspieren functioneren qua spierkracht, duurkracht of uithoudingsvermogen, snelheid van aan- en ontspannen, relaxatievermogen en de beoordeling van eventuele pijnpunten in de bekkenbodem (littekenweefsel, triggerpoints). Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut is bevoegd en bekwaam om een inwendig bekkenbodem spierfunctieonderzoek uit te voeren (vaginaal/anaal), eventueel aangevuld met een bekkenbodemspiermeting. (myofeedback). Dit uiteraard in samenspraak met u en wanneer er een meerwaarde wordt verwacht van het onderzoek. Een inwendig onderzoek is nooit verplicht. Onze bekkenfysiotherapeuten zijn tevens maple specialist op het gebied van myofeedback.

MAPLe® specialist

Voor het meten van de bekkenbodemspierspanning (myofeedback) en het verbeteren van de bekkenbodemspierfunctie (functionele elektrostimulatie) gebruiken onze bekkenfysiotherapeuten de nieuwste apparatuur op bekkenbodemgebied: de MAPLe®. We zijn trots dat we voortaan uitgebreidere bekkenbodemdiagnostiek en -therapie met de vernieuwende MAPLe® als eerste in de regio kunnen aanbieden! We werken hiermee nauw samen met verwijzende specialisten uit de wijde omtrek. Voor info: kijk op MAPLe specialist.

Training

Vanuit de bekkenfysiotherapie bieden we aparte beweegprogramma’s voor vrouwen, al dan niet tijdens of na zwangerschap. Kijk voor meer info over onze beweegprogramma’s onder training.

Meer info:

Bekkenfysiotherapie site van de NVFB met info over bekken(bodem)klachten

Maple specialist info over diagnosticeren en behandelen met de maple

Bekkenbodem app download de app bekkenbodem voor uitleg en oefeningen

Verborgen Vrouwenleed boek van bekkenfysiotherapeut dr. Marijke Slieker

NVFB Nederlandse Vereniging voor Bekkenfysiotherapie