Skip to main content

Fysiotherapie – klachten

Behandeling voet
stabiliseren
roeioefening
Medical taping
oefenen met rolator
Behandeling voet

Gespecialiseerde Fysiotherapie & Training in de Bommelerwaard

Fysiotherapie helpt je bij het voorkomen, verhelpen en minderen van klachten. De meeste klachten (50%) bestaat uit spier-, pees- en fascie-aandoeningen. Een kleiner deel van de klachten (10%) bestaat uit gewrichtsklachten en meniscuslaesie. Daarnaast zijn er nog specifieke klachten waarmee een gespecialiseerd fysiotherapeut je mee kan helpen. Als je een klacht, aandoening of blessure hebt waardoor je minder makkelijk beweegt, kun je bij een fysiotherapeut terecht voor advies en behandeling. Dit gebeurt bijvoorbeeld na een operatie of na het oplopen van een blessure. Er zijn echter nog veel meer aandoeningen waarmee de fysiotherapeut je kan helpen.

Je kunt voor informatie, advies en behandeling terecht bij een fysiotherapeut bij:

  • Blessures of pijnklachten, bijvoorbeeld in je armen, benen, schouders of bij handfunctie herstel
  • Klachten aan de wervelkolom, zoals nekklachten of lage rug-bekken-stuitpijn
  • Gewrichtsklachten, zoals aan schouder, ellenboog, pols, hand, heup, knie, enkel of voel
  • Een (chronische) aandoening waarvoor je medische begeleiding nodig hebt bij beweegzorg
  • Conditie opbouwen vóór een operatie, bv voor een nieuwe heup/knie of voor een hernia operatie
  • Fysiotherapie en revalidatie na een operatie of ongeval
  • Klachten als gevolg van een ongeval
  • Sportblessures
  • Training na hartklachten of hartfalen
  • Herstel na ziekte, zoals na ziekenhuisopname of na een COVID-19 infecties (pdf) of na Q-koorts 
  • Longaandoeningen zoals bij longcovid, COPD of astma
  • Reumatische aandoeningen: reumatoïde artritis (RA), ziekte van Bechterew, artritis psoriatica, artrose en fybromyalgie
  • Neurologische klachten: spierziekten, hersenletsel of zenuwletsel zoals Parkinson of MS
  • Niet aangeboren hersenletsel, zoals na een beroerte, hersenbloeding of -infarct (CVA)
  • Chronische aandoeningen (langdurige ziektebeelden benoemd op de ‘Lijst Borst’)
  • Klachten bij stressfactoren

Meest gezochte aandoeningen

Archillespeesblessure                  

Een achillespeesblessure ontstaat door (relatieve) overbelasting van de achillespees. De blessure komt vooral voor bij hardlopers en sporters die ‘explosieve’ bewegingen en sprongen maken. Meestal ontstaat een achillespeesblessure geleidelijk: je voelt een paar centimeter boven je hiel pijn. Als je net klachten hebt, kun je zelf veel doen om te voorkomen dat het erger wordt! Vooral als je je snel laat behandelen, kun je meestal vlot en volledig herstellen.

https://defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/achillespeesblessure/

Artrose

Artrose is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening en is een chronische ziekte: artrose gaat niet meer over. Klachten zijn onder meer (start)pijn en/of (start)stijfheid in het gewricht. Artrose is géén gewrichtsslijtage, er is dus wél iets aan te doen! Ook jonge mensen kunnen ook artrose krijgen, bijvoorbeeld na een blessure of operatie. Als je artrose hebt, is het belangrijk om in beweging te blijven. Fysiotherapie kan je helpen om op een verantwoorde manier te (blijven) bewegen.

https://defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/artrose/

Axiale spondyloartritis (axSpA)

Bij axiale spondyloartritis heb je vaak ontstekingen aan gewrichten, vooral in je rug en bekken. De meest voorkomende symptomen zijn pijn, stijfheid, vermoeidheid en (steeds meer) moeite met het dagelijks functioneren. De behandeling bestaat uit een combinatie van medicijnen en oefeningen. Regelmatig bewegen helpt om de klachten te verminderen, waarbij de fysiotherapeut kan helpen om (ondanks je klachten) actief te zijn en te blijven.

https://defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/axiale-spondyloartritis/

Bekkenpijn in je zwangerschap

Tijdens de zwangerschap en in de eerste negen maanden na de bevalling komt pijn in of rond het bekken en de lage rug veel voor. Vooral door lang staan, zitten en lopen en door traplopen, bukken en tillen kunnen klachten verergeren. Meestal wordt de pijn minder als je rust neemt en de adviezen over een juiste houding opvolgt. Gelukkig verdwijnen de klachten vaak vanzelf in de periode na je bevalling. De bekkenfysiotherapeut kan je helpen met informatie, advies en specifieke oefeningen.

https://defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/bekkenpijn-door-zwangerschap/

Beroerte (CVA)

Bij een beroerte (CVA) is sprake van een afsluiting van een bloedvat of een bloeding in de hersenen. Welke problemen je na een beroerte krijgt, is afhankelijk van de beschadiging aan je hersenweefsel. Na een beroerte (CVA) moeten de meeste mensen revalideren, vooral intensief en regelmatig oefenen is belangrijk! Fysiotherapie draagt op allerlei manier bij aan je herstel.

https://defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/beroerte/

COPD

Als je COPD hebt, adem je minder lucht in en uit. Bij inspanning raak je dan ook snel kortademig, waardoor de neiging bestaat om inspanning en beweging te vermijden maar daardoor nemen de klachten juist toe. Fysiotherapie kan helpen om deze negatieve spiraal te doorbreken! COPD is niet te genezen maar door voldoende te bewegen (en te stoppen met roken) kun je wel zorgen dat de ziekte niet of minder snel erger wordt. Fysiotherapie bij COPD wordt in veel gevallen vergoed uit de basisverzekering.

https://defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/copd/

Verstuikte enkel

Bij een verstuikte enkel zijn de enkelbanden wat uitgerekt, waardoor er kleine scheurtjes in zijn ontstaan. Na een week of twee kun je meestal gewoon weer lopen. Behandeling bestaat vooral uit bestrijding van pijn en zwelling om te vorkomen dat een verstuikte enkel aanhoudende klachten kan geven of chronisch wordt. Bij een zwaardere verstuiking is meer ondersteuning nodig. Begin na de blessure zo snel mogelijk met koelen. Als je aanhoudende of chronische klachten hebt, is behandeling en begeleiding door een fysiotherapeut gewenst!

https://defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/verstuikte-enkel/

Etalagebenen

Als je etalagebenen hebt, voelen je benen tijdens het lopen pijnlijk en vermoeid aan. De klachten verdwijnen als je (al dan niet voor een winkeletalage) een poosje stilstaat. Etalagebenen worden veroorzaakt door een vernauwing van de slagaderen door aderverkalking. Risicofactoren zijn roken, een ongezonde leefstijl, erfelijkheid, hoge bloeddruk, suikerziekte (diabetes) en verhoogd cholesterol. Door de vernauwing van de slagaderen kun je ook last krijgen van koude voeten en verdikte teennagels, omdat wondjes minder snel herstellen. Het is bij etalagebenen juist goed om (ook bij pijn!) te blijven lopen, dit is niet schadelijk. Voldoende bewegen, gezond eten en stoppen met roken helpt tegen etalagebenen. Fysiotherapeuten kunnen een training geven die speciaal is ontwikkeld voor mensen met etalagebenen en hen helpen bij het bereiken van een gezonde leefstijl.

https://defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/etalagebenen/

Duizeligheidsklachten

Duizeligheidsklachten kunnen op verschillende manieren worden ervaren: van een licht gevoel in het hoofd tot draaiduizeligheid, wankel op je benen staan of bang zijn om te vallen. Duizeligheidsklachten kennen diverse oorzaken, waarbij het evenwichtsorgaan vaak een belangrijke rol speelt. Een (orofaciaal) fysiotherapeut kan helpen onderzoeken waar de klachten vandaan komen en deze helpen te verminderen.

https://defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/duizeligheid/

Frozen shoulder

Bij een frozen shoulder heb je pijn in de schouder, vaak uitstralend naar de bovenarm. De pijn wordt steeds erger en je schouder verstijft. Het doet eerst alleen pijn tijdens het bewegen, maar later ook in rust. Een frozen shoulder wordt veroorzaakt door een ontsteking van de binnenkant (en later ook van de buitenkant) van het schoudergewrichtskapsel. Een frozen shoulder herstelt bijna altijd vanzelf, maar dit kan heel lang duren. Het is goed om, binnen de pijngrens, te blijven bewegen. Fysiotherapie helpt bij het herstel.

https://defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/frozenshoulder/

Hamstringblessure

Een acute hamstringblessure is een plotselinge felle pijn aan de achterzijde van het bovenbeen. Meestal ontstaat zo’n blessure tijdens het sporten, vaak bij explosieve bewegingen als sprinten, remmen en snel omdraaien (wenden en keren). Je voelt een felle pijn en soms wordt de plek dik en blauw. Als de spier gescheurd is, is soms een operatie nodig. Fysiotherapie kan helpen bij het voorkomen, diagnosticeren en behandelen van een hamstringblessure.

https://defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/hamstringblessure/

Incontinentie

Bij urine-incontinentie kun je je plas niet ophouden of je verliest ongewild urine. Dit veroorzaakt vaak (onnodig) veel onzekerheid. Urine-incontinentie is vrijwel altijd goed te behandelen. Heb je last van urine-incontinentie, dan is het beter om hulp te zoeken. De bekkenfysiotherapeut kan je met specifieke bekkenbodemtraining helpen bij incontinentieklachten.

https://defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/incontinentie/

Kaakklachten

Kaakklachten bestaan in allerlei soorten en maten: pijn in de kaak, knappende of krakende of vastzittende kaakgewrichten en het niet kunnen ontspannen (bijvoorbeeld bij klemmen of knarsen). Kaakklachten uiten zich soms ook in hoofdpijn, oorpijn, druk in het oor, pijn boven of achter de oog, kiespijn of gevoelige tanden/kiezen en pijn of druk in de buurt van je slapen. Een (orofaciaal) fysiotherapeut kan helpen om de klachten te verhelpen of te verminderen. Kaakklachten worden vaak veroorzaakt door stress, spanning en drukte en kan tevens samenhangen met een verhoogde bekkenbodemspierspanning. Hierbij kunnen de psychosomatisch fysiotherapeut en/of de bekkenfysiotherapeut je helpen.

https://defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/kaakklachten/

Acute knieblessure

Een acute knieblessure ontstaat door verdraaien, verstappen of vallen. Meestal heb je acute pijn in of rondom de knie en soms wordt de knie dik. Een acute knieblessure is de meest voorkomende sportblessure. Als je er op tijd bij bent, zijn de meeste acute knieblessures goed te behandelen. Je kunt terecht bij de fysiotherapeut voor een diagnose. Als de knie alleen verstuikt is, kun je binnen zes tot twaalf weken alles weer doen. Je kunt ook gescheurde kniebanden, een kapotte meniscus of een botbreuk hebben. Soms moet je naar het ziekenhuis voor een brace of een operatie, ook daarna is fysiotherapie zinvol voor begeleiding voor een vlot herstel.

https://defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/acute-knieblessure/

Lage rugpijn

Lage rugpijn komt geregeld voor. Gelukkig is het meestal niet ernstig. Je kunt zelf veel doen om je klachten te verminderen: blijf bewegen, leef gezond en doe, wanneer mogelijk, specifieke oefeningen voor je rug. Na drie maanden is ongeveer de helft van de mensen volledig hersteld. De fysiotherapeut helpt bij het herstel van lage rugklachten en het omgaan met lage rugpijn. Heel soms komt een lumbosacraal radiculair syndroom (LRS) voor, meestal veroorzaakt door een hernia in de onderrug. De fysiotherapeut kan je hierbij goed helpen! Aanhoudende lage rugpijn kan ook een relatie hebben met verminderde bekkenstabiliteit, heupklachten, stuitpijn en/of bekkenbodemklachten.

https://defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/rugpijn/

Nekklachten

Nekpijn wordt meestal veroorzaakt door je spieren, banden of kleine gewrichten. De pijn is vaak zeurend en straalt soms uit naar het hoofd, de armen of de handen. Meestal gaat nekpijn vanzelf over. Door in beweging te blijven en risicofactoren te vermijden, kun je zelf het herstel versnellen. Je fysiotherapeut kan je adviseren hoe je op de juiste manier kunt bewegen en sporten.

https://defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/nekklachten/

Langdurige pijn

We spreken van langdurige of chronische pijn als je langer dan drie maanden pijnklachten hebt. Ongeveer 1 op de 5 volwassenen heeft last van wisselende periodes van langdurige pijn.  In beweging blijven helpt tegen pijn! Als je niet meer goed kunt of durft te bewegen vanwege pijn (beweegangst) kan de (psychosomatisch) fysiotherapeut je helpen.

https://defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/langdurige-pijn/

Osteoporose

Bij osteoporose worden botten broos door een te snelle botontkalking. Je kunt hierdoor makkelijker een botbreuk opladen. Osteoporose is niet te genezen. Maar met voldoende lichaamsbeweging, gezonde voeding, voldoende zonlicht en medicatie kun je de klachten wel verminderen. Fysiotherapie kan je helpen om beter te bewegen en de kans op vallen en dus een botbreuk kleiner te maken. Wanneer je toch een botbreuk hebt opgelopen helpt fysiotherapie bij het herstel.

https://defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/osteoporose/

Parkinson

Bij de ziekte van Parkinson sterven hersencellen langzaam af, de ziekte is helaas niet te genezen. Parkinson kan veel verschillende klachten veroorzaken, vooral bij het bewegen en de gemoedstoestand. Hoewel het lastig is, is het toch belangrijk om te blijven bewegen als je Parkinson hebt. Een fysiotherapeut kan je helpen om problemen bij het bewegen te voorkomen, stabiliseren of verminderen.

https://defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/parkinson/

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis (reuma) is een chronische ziekte die vooral de gewrichten aantast. Veelvoorkomende symptomen zijn pijn, stijfheid en vermoeidheid. Het is belangrijk dat je actief blijft, zonder je lichaam te overbelasten. Fysiotherapie kan helpen als je last hebt van vermoeidheid, verminderde spierkracht, of als je een  slechtere conditie hebt. Medicatie zorgt dat de ziekte minder snel erger wordt.

https://defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/reumatoide-artritis/

 Aangezichtsverlamming

Als de spieren in het gezicht niet goed werken, wordt dat aangezichtsverlamming of facialisparese genoemd. In de meeste gevallen komt dit aan één zijde van het gezicht voor. Een aangezichtsverlamming ontstaat vaak in korte tijd (<24u). De huisarts start de diagnostiek en behandeling. Een (orofaciaal) fysiotherapeut kan je helpen als er geen volledig herstel heeft plaatsgevonden of er restverschijnselen zijn na een aangezichtsverlamming. Orofaciale fysiotherapie bij een aangezichtsverlamming wordt ook wel mimetherapie genoemd.

https://defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/aangezichtsverlamming-facialisparese-kenmerken-en-behandeling/

Er zijn nog veel meer klachten of aandoeningen waarbij de fysiotherapeut je kan helpen herstellen! Vraag ons om informatie.

Folders

Praktijkfolder – info over onze praktijk

Fysiotherapie – info over fysiotherapie en training

Tarieven – kosten fysiotherapie en training

Training – info over medische fitness en onze specifieke beweegprogramma’s

Lidmaatschap/participatie

Wij zijn lid van diverse verenigingen en netwerken:

  • Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF)
  • Chronisch Zorgnet
  • Mulligan™ Manual Therapy Concept
  • Hartfalen Fysiotherapie Netwerk ‘s-Hertogenbosch
  • Nederlandse vereniging voor Handtherapie (NHT)
  • IOF Fysiowaard: intercollegiaal overleg fysiotherapie in het coöperatief samenwerkingsverband van fysiotherapie-praktijkeigenaren in de Bommelerwaard, aangesloten bij het KNGF
  • Fyranet noordoost Brabant: hoogwaardige fysiotherapeutische zorg bij reumatische aandoeningen
  • Werkgroep Q-support
  • Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk werk Rivierenland (STMR)
  • Buurtzorg Bommelerwaard
  • Centrum Jeugd & Gezin (CJG) Bommelerwaard, gemeente Zaltbommel en Maasdriel